Een goed een fraai design van een website is belangrijk. Dat staat buiten kijf, maar een goed design alleen is niet genoeg om bezoekers te trekken en potentiële klanten aan te trekken. Goede content voor je website is van een vergelijkbaar belang. Het schrijven van teksten kan heel erg leuk zijn. Wanneer je een tekst hebt geschreven en mensen reageren positief, dan kan dat veel voldoening geven. Echter, om deze positieve reactie te veroorzaken, is het natuurlijk wel zaak dat je een tekst schrijft van goede kwaliteit. Hieronder volgen een aantal tips om jouw schrijfvaardigheden te verbeteren! Je kunt een geschreven tekst natuurlijk ook altijd laten controleren door een professional: www.decontentbank.nl.
Gebruik correct Nederlands
De eerste tip is misschien wel de belangrijkste. Het gebruik van correct Nederlands is essentieel. Wanneer je van jezelf weet dat je hier moeite mee hebt, zijn er talloze manieren om te controleren dat je wel goed Nederlands hebt gebruikt. Zo heb je vele spellingcontroles op je laptop, en ook kan het helpen om iemand die je vertrouwt je tekst te laten checken. Het moeilijkste om te laten checken door een computerprogramma is de zinsopbouw. Laat je teksten daarom ook altijd lezen door iemand anders, zodat je zeker weet dat het Nederlands in jouw tekst vlekkeloos is.
Zorg voor een nette presentatie
Het uiterlijk van je tekst is ook iets waar zeker op gelet moet worden. Het is belangrijk dat de tekst er ‘aantrekkelijk’ uit ziet. Dit doe je door de tekst in duidelijke stukken te verdelen. Gebruik dus zeker een titel, maar ook tussenkopjes. Ook kun je afbeeldingen gebruiken om bepaalde punten te versterken. Zorg er ten alle tijden voor dat de tekst ruimtelijk is opgezet. Dit zorgt voor orde en heeft als resultaat dat mensen sneller geneigd zijn om je tekst ook daadwerkelijk te lezen.
Dwaal niet teveel af
Blijf bij het onderwerp, dat is een tip die voor veel tekstschrijvers accuraat is. Vaak, wanneer je eenmaal begonnen bent met het schrijven van een tekst, is de neiging heel groot om erg af te dwalen van het daadwerkelijke onderwerp. Je begint een klein beetje uit te weiden om je punt te versterken, maar voor je het weet ben je aan het schrijven over iets dat totaal niet meer relevant is voor het onderwerp. Zorg er dus voor dat je dit voorkomt. Dat kun je doen door jezelf bij elk nieuw sub onderwerp af te vragen: ‘Is dit nog terug te koppelen aan het onderwerp van het verhaal, of is het eigenlijk niet zo relevant?’. Zo kun je voorkomen dat je teveel afdwaalt van je verhaal en dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat je tekst van hogere kwaliteit is.
Zorg voor een goede opbouw
Ook de opbouw van een tekst is van groot belang. Je kan niet ‘zomaar’ beginnen met schrijven, je moet wel een bepaald plan van aanpak hebben. Zo begin je een tekst altijd met een inleiding. Verzin een leuke anekdote, of geef misschien een voorbeeld. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je ‘zomaar’ willekeurig begint te typen. Wanneer je dus het onderwerp van de tekst hebt ingeleid, komt het zogenaamde grote ‘middenstuk’. In het middenstuk vertel je de essentie van het verhaal. Zorg ervoor dat je dit weer duidelijk opzet, bijvoorbeeld door het gebruik van tussenkopjes en duidelijke alinea’s. Uiteindelijk schrijf je altijd een duidelijke conclusie. Hierin leg je in het kort de essentie van de hele tekst uit, en eigenlijk is de conclusie dus een soort van korte samenvatting. In de conclusie wordt duidelijk dat het einde van de tekst in zicht is.
Hierboven staan dus een aantal tips die de intentie hebben om van jou een betere tekstschrijver te maken. Volg deze tips dan ook op, en je teksten zullen gelijk al van hogere kwaliteit zijn. Maar wanneer je een betere tekstschrijver wil worden moet je één ding nooit vergeten: blijf altijd oefenen en je zal steeds beter worden!